donderdag 18 december 2014

Apple & Samsung

Gossie, wat mij gisteren toch ineens overkwam? Bij een routineonderzoek naar stro & aanverwante zaken stuitte ik op een -voor mij- nieuwe website. Een meneer uit de Achterhoek die op een revolutionaire, innovatieve manier strobalen bewerkt. Op de website staan alleen maar tekeningen, maar tekst en tekeningen zagen er interessant uit. Nog interessanter toen ik de volgende zinsnede tegenkwam: 

"Wij maken bijvoorbeeld trapeziumvormige blokken voor koepelvormige dakconstructies."


Daar moest ik meer van weten! Zou de slechts in mijn hoofd bestaande machine om trapeziumvormige strobalen te maken al bestaan? Het zou niet de eerste uitvinding van mijn leven zijn die al bestaat of elders op hetzelfde moment wordt uitgewerkt. Met gevoel voor dramatiek zou je kunnen zeggen dat mij wellicht postuum de titel "Uitvinder van bestaande zaken" toekomt.  Lijkt me wel mooi voor op mijn steen als het zover is.


Tegenwoordig kun je snel contact met ver weg hebben, en als de andere kant van de lijn ook snel reageert, ben je rap wijzer. Binnen een uur had ik twee mailtjes uitgewisseld met de meneer achter de site. 


Na mijn eerste reactie (hier achter de computer, niet in de mail) die ongeveer aldus ging: "Godverdomme, hebben ze mijn idee gejat." Dacht ik na een tijdje: "En dan? Jij bent toch voor open source?" Bovendien wéét ik helemaal niet of ze daar in Twente geïnspireerd zijn door mijn blog of dat ze gewoon zelf eens naar hun boek "Mechanica voor bouw,- weg,- en waterbouwkundigen, deel 1" hebben gekeken. Ik zeg dat omdat die meneer civieltechneut is van zijn vak, inmiddels gepensioneerd. 

Als dat plaatje in míjn boek stond, stond het ook in zíjn boek tenslotte. De Romeinse boog. Niet ver van Riudecols staat een prachtig voorbeeld, het aquaduct van Tarragona:


Tarragona, "Pont de diable" Romeins aquaduct, 1e eeuw na Chr.
Ik zal niet zeggen dat ik daardoor geïnspireerd was, al hebben we er wel een keertje met het gezin overheen gelopen. Leuk stadje, Tarragona, er is nog veel meer goed geconserveerd oud-Romeins. 
Welnu, de mailwisseling. In de tweede mail uit het Oosten des lands stond een zinnetje dat je als iets minder vriendelijk zou kunnen interpreteren:

"Jaco,

Onze vinding is beschermd met Europese modelrechten op de blokken en octrooi op de machine"


Nounou. Europese modelrechten op de blokken! Kun je zomaar een model konfiskeren dat al een jaar of 2500 bestaat dan? Octrooi op de machine??? Ik kreeg een fotootje opgestuurd, het lijkt toch wel erg veel op een houtbewerkingsmachine die elke timmerfabriek gebruikt. Plaatsen sluitsteen in Romeinse boog
Wat de genoemde uitdrukking juridisch voor gevolgen zou kunnen hebben, weet ik niet. Wel vind ik het een beetje vreemd dat mijn ideetje (de toepassing van een bestaand kunstje op een ander materiaal) voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking zou kunnen komen. En moet ik dan straks betalen aan iemand anders voor het toepassen van mijn eigen intellectuele gedachtengoed?

Ik ben Samsung niet, of Apple, dus lijkt het me niet zo'n blits idee om juridische stappen te nemen. Of ik eerder was of later is toch hoogstens interessant voor de geschiedenisboeken. 

En dan nog. Ik leerde vroeger dat Laurens Janszoon Coster de boekdrukkunst heeft uitgevonden. In Duitsland heet hij Johannes Gutenberg. In België Dirk Martens. En waarschijnlijk was het gewoon de Chinees Pi Chang drie eeuwen eerder.....
Als we (die meneer uit Twente of ik of derden) er al in zouden slagen iets wezenlijks met dat idee te doen. Zoals elders opgeschreven, voorlopig heb ik nog een hele rits twijfels, dus die vermelding in de geschiedenisboeken of zelfs WIKI is niet hetgeen me het allermeest bezighoudt.

Of die bogen nu naar Henk, Jaco, Michel, Klaas of Piet worden gedoopt, who cares? 


PS Kon het niet laten, toch nog even naar de Europese Modelrechten-regelgeving gegoogled. Ik kán het aanvechten, als de aanvraag is gedaan nadat ik -simpel te bewijzen- mijn idee aan het www heb toevertrouwd. En ik ken gespecialiseerde advocaten.......... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten