woensdag 14 januari 2015

Twente-gate?

Hond(eveld) in het nauw?

Die meneer Hondeveld toch! Nadat ik hem op 17 december j.l. een mailtje had gestuurd met vragen over de oorsprong van zijn trapezium-vormige strobalen en daarna vriendelijk had aangeboden om samen te werken, bleef het stil aan de andere kant van de lijn.
Zo te zien had meneer Hondeveld het druk, want op 22 december werd door Martin Stor van de ACT een nieuwtje gepost, hieronder kun je het begeleidende plaatje zien. Voor de duidelijkheid: Martin Stor is, als ik het goed zeg, hoofd van het Achterhoekse Centrum voor Technologie. Het ACT heeft meneer Hondeveld van Straw Block Systems(SBS) een subsidie verstrekt van € 125.000 voor het ontwikkelen van een machine die bijdraagt tot de Legolisering van de strobouw (Eén van mijn posts heet zelfs Lego en liefde maar dat ligt zo voor de hand dat ik daar niet over ga zeuren.)

Paranoia

Nu zou het kunnen dat ik te achterdochtig ben. Of zelfs achtervolgingswaanzinnig. Voor mijn gezond verstand pleit, vind ik, dat de artist-impression die we hier zien is gemaakt door architectenbureau V&D te Neede, 10 km van Gelselaar waar meneer Hondeveld woont. V & D heeft weliswaar op haar site een afdeling "onhaalbaar werk", maar noch dáár noch onder de "gewone" projecten wordt er gerept over woonboten met een rond dak van strobalen. Het lijkt voor de gelegenheid in elkaar gefabriekt. Op het gevaar af dat ik voor gek wordt versleten: Volgens mij is meneer Hondeveld in zijn Volvo gestapt en naar een kennis toegereden met het verzoek een leuk plaatje te maken.
Martin Stor van het ACT denkt: Ik heb die meneer Hondeveld € 125.000 subsidie gegeven, laat ik hem een beetje steunen, straks hebben we hier een Twente-gate (Er is een andere gesubsidiëerde hoax in die regio, een waterzak, daar zal ik in ander verband een stukje over schrijven.)


Het modelrecht van Pim

Pim Hondeveld heeft, zo weet ik inmiddels, inderdaad het model van zijn stroblok gedeponeerd. In 2011 zelfs al. Het model behelst echter niet meer dan dit, we kijken even in de Europese archieven:


Daar zit weinig trapeziumvorm in. Het gaat over het idee om messing-en-groef te gebruiken om strobalen te stapelen. Heeft niks met mijn trapezium te maken. En het lijkt me dan ook nergens voor nodig mij te bedreigen met de suggestie dat ik inbreuk  zou maken op enig modelrecht of octrooi. Behalve als je jezelf niet helemaal koosjer voelt, dan volg je de strategie van de aanval als beste verdediging.

De theorieën

Als goed paranoia-patiënt heb ik natuurlijk een theorie hoe mijn idee helemaal in de Achterhoek terecht is gekomen. In feite heb ik zelfs twee theorieën.

De eerste is die van Michel Post, de voorzitter van Strobouw-Nederland. Zijn boek "Bouwen met Stro" verscheen in de zomer van 2013 en werd door mij in september '13 op dit blog gerecenseerd. Als schrijver van zo'n boek kijk je af en toe of er reacties te vinden zijn op internet, zo werkt dat.
Nu is mijn blog niet het meest gelezen blog van het Nederlandse taalgebied, maar uit ervaring weet ik dat het makkelijk vindbaar is. Als de niche maar klein genoeg is, komt Google er wel achter. Michel Post wordt opgevoerd als de "adviseur" op de website van SBS, dus de connectie is niet heel erg gezocht, vind ik. En tussen mijn recensie en het op het net gaan van de website van SBS zit voldoende tijd.......


De tweede connectie is ook makkelijk. In de zomer van 2013 hadden wij hier Lochemse cliëntéle. Beide families waren zeer enthousiast over de maquette van mijn stroboog die hier in de gemeenschappelijke ruimte ten toon was gesteld. De afstand van  Lochem via Gelselaar naar Neede is alles bijeen genomen 24,1 km. Beide gezinshoofden, Lochemse notabelen, wilden zelfs participeren in het destijds door mij aangekondigde crowdfundings-plan. Misschien liepen de heren vorig jaar wel gezamenlijk in de wereldwijd bekende Santa Run in Lochem die de plaatselijke Rotary organiseert?

De Santa Run in Lochem

De steltloper

SBS heeft een proefwoning gemaakt in de tuin van Pim Hondeveld, de Steltloper, die in serie geproduceerd moet gaan worden.
Steltloper
Een grappig gebouwtje. Er wordt weliswaar niet gerept over trapeziumvormige blokken in de web-info, maar het is toch een soort van rond. De constructie is gewoon HSB (hout-skelet-bouw) waar ik juist van af wilde.

De boog


Eén van de twee mailtjes die ik van Pim Hondeveld kreeg, bevat dan toch een stroboog.

De boog van SBS, augustus 2014
Als je goed kijkt, zie je spandraden om de boel bij elkaar te houden. [Een cirkelvormige boog spat uit elkaar zoals dat in de bouwtechniek heet.] Op de voorgrond de machine die met € 125.000 subsidie is ontwikkeld en op de achtergrond de Volvo voor de verplaatsingen tussen Gelselaar, Neede en Lochem. Die spandraden zijn nodig, dat  hadden ze in mijn blog kunnen lezen.

De foto dateert van eind augustus 2014. Ruim een jaar na het ontvangen van Lochemse gasten en iets minder dan een jaar na het schrijven van mijn recensie.

Ik geef mezelf nog even het voordeel van de twijfel.

Terug naar onze website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten