donderdag 3 oktober 2013

De eerste vrijwilligers hebben zich gemeld!

Het dreigt serieus te worden. Vandaag hebben twee mensen een kaartje gekocht om een paar dagen te komen helpen. In Riudecols, van 18 tot 22 november a.s. Hartstikke leuk.
De iets slimmeren onder de lezers zeggen dan: Ben je wel goed bij je hoofd om mensen over te laten vliegen voor een paar dagen werk aan een zgn. milieuvriendelijk/duurzaam project? Tsja, wat moet ik daar op antwoorden?

De slimmerds hebben tot op zekere hoogte gelijk, zonder twijfel.

Er was ook iemand die vroeg na het bekijken van de maquette hier beneden: Maar er staan toch heel veel huizen leeg in Spanje? Waarom wil je er nog méér bouwen? Er zijn zelfs mensen die het een ecologische misdaad noemen, een huis afbreken. En er zal voor een flink deel van de woningvoorraad in Spanje op den duur vermoedelijk geen alternatief zijn.

Ook zij had tot op zekere hoogte gelijk, zonder twijfel.

David McKay, schrijver van het boek: "Sustainable energy -without the hot air", een boek wat ik iedereen zeer van harte kan aanraden die zich een beetje interesseert voor het milieuvraagstuk, ook nog gratis te lezen op Internet, zegt het zo: "Every BIG helps".
Hij bedoelt het volgende. Veel mensen menen dat "milieuwbewust gedrag" zoals spaarlampen gebruiken (toen dat nog niet verplicht was), een zuiniger auto kopen, het afval scheiden enz. enz. helpt om het milieu te sparen. Dat is natuurlijk ook zo. Aan de andere kant helpt het misschien vooral om het geweten te sussen. Want met al ons kleinschalige duurzame gedrag, wie durft te beweren dat zijn of haar ecologische voetafdruk de afgelopen pak 'm beet twintig jaar kleiner is geworden? Ik niet in ieder geval. We gebruiken ondanks alle retoriek met elkaar vooral méér. Van alles. In alle statistieken kun je zien dat het eerst en vooral van de welvaart afhangt, ons gedrag. Dat een lagere energierekening voor de meesten van ons méér sfeerverlichting betekent. En willen we met elkaar werkelijk de CO2 productie verminderen, dan moeten er structurele maatregelen worden genomen.

Dus. Zonder de pretentie te hebben dat ik grootschalig de wereld ga verbeteren, zie mijn coming up! over "embedded energy", denk ik dat het gerechtvaardigd is om te zeggen dat zolang mijn project niet grootschalig tot extra consumptie aanzet er op deelgebieden best een steekje mag vallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten