donderdag 10 oktober 2013

Plaggenhut

Het heeft iets armoedigs, zo'n plaggenhut.



Ik wist dat absoluut niet, maar zie net op Wikipedia dat één van de maatregelen in de in 1901 aangenomen Woningwet het verbod op het wonen in een plaggenhut was. Zou zo maar het motief kunnen zijn dat de hedendaagse aanhangers van vegetatiedaken (of groene daken of sedumdaken of mosdaken) het woord plag nooit in de mond nemen. In plaats daarvan wordt in ronkende bewoordingen verhaald van de voordelen van vegetatiedaken:

Een vegetatiedak biedt tal van voordelen. Vegetatiedaken zijn isolerend, bufferen water en ontlasten het riool, beschermen tegen mechanische belasting, temperatuurwisselingen, IR en Ultra Violet en verlengen daarmee de levensduur van een dak met zo'n 100 tot 300 procent. 

Cradle tot Cradle & Xeroflor vegetatiedaken

Xeroflor vegetatiedaken werken volgens het principe Cradle to Cradle. Het 80.000 m2 grote Xeroflor mos-sedumdak op het project Ford Rouge Factory USA.naar ontwerp van William McDonough en Dr. Michael Braungart.is het grootste Cradle tot Cradle vegetatiedak ter wereld.

Nog meer voordelen van vegetatiedaken

Andere voordelen van het Xeroflor vegetatiedak systeem zijn onder andere de geluidsabsorptie, opname van fijn stof, de opname en afbraak van schadelijke stoffen; een bijdrage aan de ecologische infrastructuur ten aanzien van flora en fauna. Een begroeid dak kan gerealiseerd worden met mossen, sedums, kruiden en of grassen.

En dit is dan nog de promotie-taal van een traditioneel bouwbedrijf als de BAM, moet je eens gaan buurten bij de echte believers. Je kunt echter ook gewoon zeggen: plaggendak. 

Nog een aardig stukje historie: In veel Nederlandse gemeenten was tot 1901 het ongeschreven recht van toepassing dat wanneer een huis in één dag werd opgetrokken, mits de volgende ochtend bij zonsopkomst de schoorsteen rookte, dit werd gedoogd. Dan kun je het ook niet al te ingewkkeld maken:



en krijg je zo'n resultaat:



Die borstwering (stukje verticaal) is dan ook nog voorbehouden aan de luxere variant van de plaggen-bouwsels. Al met al ziet het er toch vooral uit als een weggezakt huis. Alsof de NAM ook in die tijd al gas aan de bodem onttrok.
(Overigens, in Colombia waar ik ooit stage heb gelopen gaat het net zo. De landarbeiders die land bezetten, bouwen in één dag een huis zodat zij meer rechten tegenover de grondbezitters hebben:)



Ik begin hier over plaggen omdat ik aan het nadenken ben over een eenvoudiger uitvoering voor het stropaleis op ons terrein (Joep's project, zie: Fiasco? ). Als tent, zo bedacht ik mij, is een van strobalen/hout gebouwde plaggenhut wel acceptabel. En om dan het plastic wat gebruikt wordt voor het waterdicht maken aan het zicht te onttrekken is afplaggen het makkelijkst en snelst. En deze zin opschrijvend, weet ik ook ineens wáár we gaan bouwen! Hoe handig toch, dat hardop denken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten