maandag 23 september 2013

Microbeton: voorbeelden en voordelen

Microbeton of ferrocement is de benaming voor een proces waarbij een  normale cementmortel wordt gewapend met kippegaas (of glasvlies tegenwoordig). De techniek bestaat al heel lang, is toegepast voor de bouw van huizen, schepen en door kunstenaars. De crux zit hem hierin dat met een relatief geringe laag mortel (15-50 mm) door de fijnmazige wapening een sterk product ontstaat. Ook hier geldt weer dat de materiaaleigenschappen optimaal benut worden. Door de fijnmazige wapening kan het microbeton datgene doen waar het goed in is: druk opvangen. De wapening zelf, het kippengaas is gering in gewicht, maar door de fijnmazigheid toch sterk genoeg om datgene te doen wat staal goed doet in constructies: trekkrachten opvangen.
Er zijn behalve schepen in de loop van de tijd ook leuke dakconstructies mee gemaakt:



Je kunt hier meteen mooi zien dat het zowel arbeidsintensief is in de verwerking áls dat het steiger dat het dak tijdelijk moet ondersteunen nu ook niet bepaald op een achternamiddag gemaakt kan worden.
En een oude bekende: de kettingboog, hoewel.........het is waarschijnlijk een :

File:HyperbolicParaboloid2.png

Hyperbolische paraboloïde!

Het kenmerk daarvan is dat deze is samengesteld uit allemaal elkaar kruisende rechte lijnen. Ik was het alweer vergeten, maar zo'n dakje heb ik ook weleens gemaakt in een kinderdagverblijf.  Felix Candela, een Spaans-Mexicaanse architect maakte er zijn handelsmerk van. Zijn laatste werk is te bewonderen in Valencia, hieronder (2007):


File:L'Oceanografic (Valencia, Spain) 01.jpg

Het bovenstaande plaatje maakt mooi duidelijk dat het materiaal plastisch is en sterk bij grote slankheid en dus zeer gering materiaalverbruik. Misschien ga ik nog niet direct een Hyperbolische paraboloïde maken, maar een rond dakje met een heel simpele manier van bekisten & isoleren lijkt me een aardige start.

Het voordeel van (microbeton) is voor mij dat ik zeker weet dat het gebouwtje overeind blijft en er geen dure kunststoffolies nodig zijn om het waterdicht te maken, geen gezeur met beworteling en dergelijke.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten