vrijdag 27 september 2013

Sanitation & water: nog meer stro!

Het valt op het eerste gezicht misschien een beetje buiten het bestek van dit blog, maar ik ben toch aan het schrijven, en moet het probleem van de "sanitation" en de watervoorziening daar toch ook oplossen dus neem ik het maar even mee. Op de plek waar ik ga bouwen is niks. Behalve dan die onverzorgde olijf,- en amandelbomen. En een mooi uitzicht.
Dat heeft wel zijn charme vind ik. Eigenlijk al sinds ik in Spanje woon, heb ik me vrij veel beziggehouden met het verzinnen van oplossingen voor zowel het aanvoeren van vers als het afvoeren van gebruikt water. Ik heb verschillende systemen gebouwd en voor de gemeente en het dorp hier geadviseerd (die koning met dat ene oog).
Om te beginnen heeft een langjarig verblijf in Spanje mij geleerd dat drinkwater het probleem niet is. Er is haast geen Spanjaard die water uit de kraan drinkt. Meestal omdat de smaak niet goed is, maar ik denk ook dat het historisch is bepaald. Het water was vroeger lang niet overal betrouwbaar. Reden waarom veel van onze klanten ons vragen of ze het kraanwater wel kunnen drinken. Bij ons wel. Desondanks kopen veel van onze klanten flessenwater. (En veel Nederlandse pensionados ook. In de webwinkel van Appiehein.es, geen familie, is Spa-blauw één van de best verkochte producten, maar dat is voer voor een ander verhaal.) Dus drinkwater haal je in de supermarkt in van die handige 8 liter flessen. Een dop kopen met een drukpompje en klaar.



Blijft over het water wat je wilt gebruiken voor douchen, schoonmaken & afwassen en het spoelen van de wc. Dat zal dus uit de lucht moeten komen vallen. Nou dat gebeurt ook. 600 mm per jaar ongeveer op die plek. Als je daar 75% van kunt opvangen -soms regent het maar een klein beetje, je hebt verliezen door verdamping- heb je per m2 450 l/jaar beschikbaar.
Hoeveel je nodig hebt hangt uiteraard af van de bezetting en het verbruik. Als je rekent op 100 dagen bezetting met 4 personen en een verbruik van 75 1/persoon/dag, kom je op 30000 liter. Dat delen door 450 geeft een opvangoppervlakte van 66 m2.
Eea zou betekenen dat je met een voorraadbassin van 30 m3, d.i. 4 x 5 m met een diepte van 1.5m klaar bent. Dat bassin is zelf 20m2, dus met 50m2 extra ben je klaar. Je kunt bijvoorbeeld een zwemvijver bouwen:



Zwemvijvers hebben een pompje die het water door een rietfilter heen laat lopen. Daardoor blijf het water schoon. Nu wil je dat water ook gebruiken om te douchen, dus je verbruikt water. Tenzij je het douchen vervangt door een sprong  in die vijver.....Maar hoe dan ook, dat rietfilter moet ook iets van voedingsstoffen hebben. Dus het is geen gek idee om een gescheiden riolering aan te leggen. Het water uit de douche en de keuken (grijze water circuit) laat je dan via een vetvang & voorfilter het rietfilter in lopen en....dan is dat ook weer opgelost. En, nu komt het grappige, zo'n voorfilter kan het eenvoudigst gemaakt worden met.....stro. Dat idee werd mij een aantal jaren geleden aangedragen door iemand van Waste, een ingenieursbureau dat voor vluchtelingenkampen in Palestina een systeem heeft bedacht met een kolom autobanden gevuld met stro om het residuele water te reinigen. En het werkt.
Nu hebben we haast nog geen water verbruikt, sterker nog: in het voorbijgaan hebben we er een zwembad bij!, en hoeven we alleen nog maar naar het toilet. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt een variant nemen van een composttoilet. Die gebruiken helemaal geen water, alleen een ventilator om te zorgen dat er altijd onderdruk heerst waardoor het toilet reukloos is. Je haalt na 60 maal toiletbezoek het emmertje uit het toilet en leegt deze op de composthoop. Bij voorkeur na hier eerst wat koolstofrijkmateriaal opgegooid te hebben, stro bijvoorbeeld is zeer geschikt.
Het af te voeren vocht zal vrijwel zuivere urine zijn. Dat laat je wederom in zo'n autobanden-kolom lopen als filter waardoor het gereinigd wordt en het gezuiverde restvocht naar de composthoop (in verband met de te korte doorlooptijd van zo'n filter ben je niet gegarandeerd pathogenen vrij, dat kan in theorie een jaar of daaromtrent duren).
Niet iedereen vindt dat gepook met een aandrukstok in de ontlasting van zichzelf en anderen een prettig vooruitzicht. En dat legen wellicht nog minder. Daarom hebben ze in Canada een systeem ontwikkeld dat met een half kopje water en een milieuvriendelijk zeepje rechtstreeks de inhoud van je toilet voor je afvoert naar een composttank. Zou ook kunnen.
Maar het makkelijkste is waarschijnlijk om een normaal spoeltoilet te bouwen. Je laat het afvalwater in een gat in de grond lopen (ieder voorjaar de compost eruit en een nieuwe strobaal erin) wat is afgedekt met een deksel en 20cm grond. Je ruikt niks, de uitwerpselen verteren  en zijn bruikbaar als compost.

Dit systeem heeft twee mitsen. In de eerste plaats overbelast je in theorie de grond plaatselijk met mest. Dit is echter zo weinig (het meeste schep je er weer uit) dat ik er verder geen aandacht aan schenk.
In de tweede plaats is er een theoretische kans op grondwatervervuiling met pathogenen en niet afgebroken resten van medicijnen. Dat laatste kan ook in de urine terechtkomen, het gaat om hoeveelheden vergelijkbaar met de clenbuterol waarvoor Alberto Contador geschorst was, dus dat negeer ik ook.
Voor pathogenen geldt dat je in principe nooit een poteniële vervuilingsbron mag maken bergopwaarts of binnen 300m van een drinkwater-inlaat. De vervuiling zou met het grondwater die kant op kunnen stromen.
Nu ligt die gaard op een heuvel, dus dat is een probleempje als er ergens daar beneden een drinkwater-inlaat zou zijn. En die is er volgens mij niet, want het stuwmeer in de buurt waar de watervoorraad van de streek wordt opgeslagen ligt 5 km verder en heuvelop bovendien.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten